Skyddsänglar

Do not search for us, we will find you. Do not wait for us, we are here, all ready. Do not whisper your name, we know it well. We have loved you forever, TIME WILL TELL. . . . . We are your Guardian Angels.

tisdag 27 januari 2015

Att jobba inom vården.

Alla platsar inte inom vården. Det krävs stor människokännedom, empati och stresstålighet, men framförallt behövs en stor dos av tålamod, en ännu större dos av att kunna lyssna, känna, finnas och lyssna en gång till! 

När du jobbar inom vården har du makt! Makten består i att komma in i någons hem, där denne är sjuk på ett eller annat vis. Eller så kommer du in i ett rum på sjukhuset där denne nog helst inte vill vara, på otrygg mark med okända människor som står för allt du inte längre kan göra. Makten kan nu missbrukas eller användas till att sprida trygghet, ro, och fin vård. När den missbrukas ser du inte människan och talar över denne, och ser endast behandling. 

Att se människan är det viktigaste av allt inom vården! Och kan du inte se människor för allt vad dom är eller inte är så har du inget inom vården att göra. Du kan utbilda dig blå i flera år, men när det kommer till kritan så vill människor bli väl omhändertagna i alla områden. Inte bara fysiskt. Det är lätt att laga en kropp. Men att laga ett dåligt bemötande, kränkande ord och en total avsaknad av empati i bemötandet, det går inte. Du kan sy ihop ett sår hur fint som helst, men om du samtidigt inte lyssnade eller såg människan bakom såret så har du helt enkelt inte gjort ett bra jobb. 

Att alltid vilja göra sitt bästa och vilja hjälpa patienten är a och o! När gnistan till välvilja börjar ta slut och när tålamod inte längre finns kvar, då är det dax att byta jobb. 

Att vara uska ses som ett lågstatus jobb. Men om ni bara visste hur mycket glädje, proffessionalitet, trygghet, kunskap och vård vi ger till våra patienter. Det kan man inte bara lära sig hipp som happ i en skolbänk. Det antingen har man eller inte.  Så snälla ni som pratar över huvudet, suckar när ni får en fråga, går med tunga steg i rummet, pratar illa i personalrummet. Inte bemöter patienten på dennes nivå! Byt jobb!

Självklart är det jobbigt att jobba inom vården. Men det ska inte patienten lastas för eller ens kännas vid när du äntrar rummet och den sjuke. Då är det den proffsiga vårdaren, som ser både kropp och själ som kommer in, allt annat lämnas utanför dörren. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för just DIN kommentar!